O secundă pentru 4 ani

                În lumea prestidigitatorilor, iuțeala de mână și nebăgarea de seamă realizează întotdeauna un spectacol de succes. Dincolo de cortul circului, saltimbancii politici se vopsesc în toate culorile de dragul unui vot sau două.

               Fiecare dintre noi facem în viață nenumărate alegeri, unele mai mult sau mai puțin bune. O dată la patru ani, o secundă de șovaială la vot conduce la 4 sau chiar 8 ani de regrete. Dovadă stau "realizările" alegerilor democratice din ultimii 35 de ani. Cu buzunarele goale, dar sacoșa plină cu promisiuni, măria sa alegătorul va face din nou o alegere la alegeri. Bună sau rea, aceasta va marca pentru următorii 4 ani, viitorul tuturor.

              Aleșii sunt puțini și aproape mereu aceiași sau urmași ai acestora. Cu zâmbet fals și privire duioasă, cerșesc încredere, deși au dezamăgit de fiecare dată până acum. Pentru a coborî între ei, compromisurile necesare sunt imense și aproape imposibil de realizat unui om normal. Supunerea oarbă, uneori împotriva legii, este condiție esențială, indiferent de cerință și scopul final. "Voința" partidului anihilează opinii, caractere și verticalitatea persoanei. Compromisul devine cotidian și unanim acceptat.

                   Alternativa independentă, administrativă și nu politică, înseamnă mersul pe cărarea cu spini. Și nu deranjează atât zgârâieturile, cât durerea și amărăciunea din ochii celor cărora le ceri votul, adică încrederea. Încredere care a fost înșelată de atât de multe ori încât aproape a dispărut. Pe de altă parte, numărul de semnături necesare candidatului independent este dublu (adică 1000), față de cele necesare unui "partid". Lupta "politică" dusă cu o inteligență malefică, distorsionează concurența reală și împarte voturile către unii sau alții. Realitatea confirmă că nu mai e vorba de alegeri, ci mai mult de calcul artimetic, istoria dovedind că e posibil să te culci președinte câștigător și să te trezești învins de câteva mii de voturi din Diaspora.

                O categorie aparte de candidați sunt cei independenți, susținuți (sau lepădați) de partidele politice. Foști, actuali sau viitori membri de partid sub acoperire, aceștia își schimbă ușor coafura și opiniile, în funcție de adierile vânturilor politice, dar foarte greu năravul în ceea ce privește interesele și avantajele unei funcții publice. Fără șanse reale, candidatul acesta are rolul de a împărți numărul de voturi (inclusiv cele redistribuite) și să creeze confuzie printre alegătorii mai puțin informați.

                      Cei care sunt cu adevărat diferiți, foarte puțini ca număr, își duc propriile lupte cu mașina de război politică, după priceperea, inteligența și dedicarea fiecăruia. Regulile celor puternici nu ajută "concurența", ci din contră, fac și mai greu drumul către rezultat. În contrapondere, determinarea adevăratului independent, îl face să depășească toate obstacolele, să dedice și mai mult timp interacțiunii directe cu alegătorul și să se încarce pozitiv din asta. Ca independent, legea îți interzice desemnarea de reprezentanți în secțiile de votare, lăsând la îndemâna partidelor oportunități și alternative de a-și împărți prada electorală, fără a fi deranjați.

                 Cu toate acestea, cu ajutorul Bunului Dumnezeu și al dumneavoastră, am ajuns în finală și depinde numai de noi ca în acea secundă în care aplicăm ștampila pe buletinul de vot, să nu ne mai lăsăm păcăliți și să votăm pe cei care merită, vor și pot face întradevăr lucrurile asumate prin programul administrativ promovat!

                    Votul oricăruia dintre noi este important și este esențial să alegem corect, în baza a ceea ce s-a întâmplat până acum, văzând unde și cum suntem astăzi și gândind dacă cel pe care-l vom vota este cumva culpabil de situație și respectiv capabil sa facă ce ne-a promis în următorii 4 ani.